Esittelyssä Suomen linnat: keskiaikainen Olavinlinna kätkee sisäänsä mielenkiintoista historiaa ja hurjia tarinoita

Etelä-Savon helmi ja Savonlinnan suosituin nähtävyys on 1400-luvun lopulla rakennettu Olavinlinna. Tärkeällä rajalinjalla sijainnut linna on kohdannut historiansa aikana lukuisia taisteluita ja erilaisia vaiheita. Nykyisin komea linna on kuuluisa erityisesti vuosittain järjestettävistä Savonlinnan oopperajuhlista.

Näe ja koe

Julkaistu , päivitetty
Esittelyssä Suomen linnat: keskiaikainen Olavinlinna kätkee sisäänsä mielenkiintoista historiaa ja hurjia tarinoita

Olavinlinnan sotaisa historia

Keskiajalla Suomi oli osa Ruotsin suuriruhtinaskuntaa, ja Savonlinnan alue sijaitsi merkittävällä rajalinjalla. Olavinlinnaa alettiin rakentaa 1475, kun Moskovan suuriruhtinaskunta alkoi havitella lisää valta-alueita. Olavinlinnan perustajana toimi Tanskasta kotoisin oleva ritari Erik Akselinpoika Tott. Olavinlinna joutui venäläissotilaiden hyökkäyksen kohteeksi jo sen rakennusvaiheessa. Myöhemmin linnaa koettelivat useat sodat ja hyökkäykset, ja vuonna 1743 julistetun Turun rauhan seurauksena linna luovutettiin venäläisten haltuun. Suomen sodan (1808 – 1809) jälkeen Suomi liitettiin osaksi Venäjän suuriruhtinaskuntaa, jolloin Olavinlinnan merkitys sotilaallisesti hävisi. Linnassa kuitenkin toimi varuskunta vuoteen 1847 asti.

Nykyisin Linna tunnetaan erityisesti Savonlinnan oopperajuhlien kotina. Ensimmäiset oopperajuhlat järjestettiin jo vuonna 1912 ja juhlien järjestämisestä vastasi kuuluisa oopperalaulaja Aino Ackté. Jokavuotiset oopperajuhlat alkoivat vuonna 1967.

Suosittuun nähtävyyteen on helppo tutustua

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Upea linna on yksi Suomen suosituimmista nähtävyyksistä. Linnan mielenkiintoisiin tarinoihin ja historiaan voi tutustua helposti perusnäyttelyiden avulla: Olavinlinnan perusnäyttely kertoo Olavinlinnan historiasta, ja Jos muurit osaisivat kertoa – poimintoja linnan vaiheista -näyttely kertoo linnan vaiheista, sen puolustuskäytöstä ja elämästä linnassa.  Lisäksi kesäaikaan Olavinlinnan Pikku Herttuan Sali -työpajassa voivat etenkin lapset eläytyä elämään linnassa esimerkiksi pukeutumalla aikakauden vaatteisiin, tekemällä historiallisia karttapelipelejä tai kutomalla pystykangaspuilla. Linnaan voi kätevästi tutustua myös asiantuntevan oppaan johtamalla opastetulla kierroksella.

Historialliset puitteet tarjoavat haasteita esteettömyydelle, mutta myös liikuntarajoitteiset voivat vierailla Olavinlinnassa. Olavinlinnan historiasta kertovaan perusnäyttelytilaan pääsee myös pyörätuolilla tai rollaattorilla, minkä lisäksi alakerrassa voi tutustua linnan yläkerroksiin esittelyfilmin avulla.

Savonlinnan oopperajuhlat

Oopperanystävät valtaavat Olavinlinnan kesäaikaan ja oopperajuhlat ovat hauska tapahtuma myös sellaisille, jotka eivät oopperaa tunne entuudestaan. Lisäksi Olavinlinnassa järjestetään myös muitakin kiinnostavia tapahtumia.

Vierailu linnassa

Olavinlinnassa voi vierailla ympäri vuoden. Tammikuusta toukokuuhun ja elokuun puolivälistä joulukuuhun linna on avoinna arkisin kello 10 – 16 ja viikonloppuisin kello 11- 16. Kesäaikana linna on avoinna joka päivä kello 11 – 18.  Peruslippujen hinnat ovat 10e, 8e ja 5e. Alle 7-vuotiaat pääsevät tutustumaan linnaan ilmaiseksi. Tarkastathan aukiolot ja hinnat Olavinlinnan sivuilta ennen vierailua.

Vierailun päätteeksi voi museokaupasta hakea itselle tai tuliaisiksi matkamuistoja, ja kesäkuukausina Olavinlinnan yhteydessä toimii myös ravintola.

Osoite:
Olavinlinna
57130 Savonlinna

Mitä muuta Savonlinnassa voi nähdä? Tutustu artikkeliimme!

Lue lisää: Olavinlinna
Savonlinnan oopperajuhlat

Teksti: Ira Matilainen
Kuvat: 1. ja 3. kuva: Visit Savonlinna, 2. kuva: Ira Matilainen

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maisema Suomesta

Tilaa uutiskirje

Viimeisimmät ja ajankohtaisimmat matkailuvinkit suoraan sähköpostiin.